dimarts, 14 de febrer del 2012

Comunitats Ecumèniques de Base. En què va consistir el plantejament del taller

Taller "Més enllà del diàleg ecumènic"

Més enllà del diàleg ecumènic: comunitats ecumèniques de base

Presenta:

Ignacio Simal Camps, Pastor Protestant a l'Esglesia Evangèlica Betel (Església Evangèlica de Catalunya - IEE) i Director de la revista digital Lupa Protestante

Síntesi del taller:

Molts estem d'acord o ens sentim propers a l'ecumenisme, però el cert és que, a l'hora de portar a la pràctica l'ecumenisme, sovint ens conformem en mantenir el diàleg amb l'altre, o bé a col·laborar-hi de forma puntual (col·laboracions d'altra banda molt fructíferes, com ho mostra el propi Fòrum Català de Teologia i Alliberament). Això és així per diversos motius, com ara el paper de les institucions religioses, però també el dels nostres prejudicis.

El cert és que la comunió plena entre els cristians i cristianes, ara per ara, té en contra seva els diferents dogmes de les esglésies, i això es fa visible, per exemple, quan se'ns impedeix compartir la comunió de taula (Eucaristia o Sant Sopar) a la manera de Jesús, entre cristians i cristianes. O bé ja, anant més enllà, plantejant la possibilitat de crear comunitats interreligioses de base.

L'objectiu d'aquest taller és, precisament, basant-nos en la vivència del moviment cristià inicial, abordar la possibilitat de crear comunitats ecumèniques de base, igualitàries i inclusives, no institucionals, vencent les nostres pors i prejudicis personals, en una veritable experiència de pau i de reconciliació. Així, l'experiència ecumènica o interreligiosa que va més enllà del diàleg hauria de permetre poder compartir una mateixa experiència comunitària i de comunió de taula.

Plantejament del taller (80'-90')

Primera part: Exposició de la ponència (20')

• Els escrits fundacionals del cristianisme aposten per la comunió plena sense totalitarismes uniformitzadors.
• Els escrits fundacionals del cristianisme recolzen la creació de comunitats de base ecumèniques, igualitàries i inclusives.
• Sortint de l'hivern ecumènic: Propostes de futur

Segona part: Diàleg entre els participants del taller (40')

Tercera part: Redacció de les propostes de futur consensuades (20')

1 comentari:

  1. Ignasi, felicitats per la gran idea de les comunitats ecumèniques de base i per l'eina que has posat a la nostra disposició.
    Compte amb nosaltres, la Ramona i jo mateix, per formar-ne part. Tots junts mostrarem el missatge de Jesús donant testimoniatge de la nostra unitat.

    Josep

    ResponElimina